Home » gemeentevlaggen » Gemeentevlaggen

Gemeentevlaggen

Elke gemeente zijn eigen vlag

Een stadsvlag of gemeentevlag is een symbool voor een stad of gemeente.

Vroeger mochten steden na het krijgen van stadsrechten een wapen invoeren. Het stadswapen diende als herkenningsteken van de stad. Hierin kwamen bepaalde kleuren terug eventueel uitgebreid met een of meer tekens uit de zogeheten schilddekking, zoals een helm, een kroon, een of meer schildhouders, een motto en een wapentent, wapenmantel of dekkleed.

Op de gemeentevlaggen die je tegenwoordig ziet, zie je vaak de kleuren van de stad en soms ook bepaalde oude symbolen en attributen terugkomen. Bekende voorbeelden zijn natuurlijk de gemeentevlag van Amsterdam, met de rood-zwarte banen en de drie Andreaskruizen. Een van de oudste gemeentevlaggen is de vlag van de gemeente Deventer. Hierin zie je nog duidelijk de middeleeuwse heraldiek terugkomen, door de adelaar op het midden van de vlag.

Lijst met Gemeentevlaggen

Voor een compleet overzicht van alle Nederlandse gemeentevlaggen kan je het beste deze pagina op Wikipedia bekijken. Daar zie je een overzicht van alle Nederlandse gemeentevlaggen. Heb je interesse in het kopen van de gemeentevlag van je eigen gemeente? Neem dan eens een kijkje op de website van Bosvlaggen.nl. Zij zijn al meer dan 35 jaar specialist als het gaat om vlaggen en vlaggenmasten. Voor het kopen van een provincievlag (of andere nationale vlaggen) kan je ook eens een kijkje nemen op vlaggenmasten.nl. Hoewel de laatste een specialist is op het gebied van vlaggenmasten, hebben zij ook een mooi assortiment met kwalitatieve vlaggen in huis.

Hijsen van de gemeentevlag

Er is niet een bepaald vlaggenprotocol voor het hijsen van de gemeentevlag. In principe mag de vlag op elke dag gevoerd worden in een vlaggenmast of uitgehangen worden aan een vlaggenstok. De regels voor vlaggen met een gemeentevlag (of met bijvoorbeeld een provincievlag) zijn dus niet zo strak. Omdat de vlag dus veel gebruikt mag worden is het extra belangrijk om te kiezen voor een kwalitatieve leverancier van gemeentevlaggen, om je vlag bij te kopen.

Wat heb je nodig voor een gemeentevlag?

Allereerst heb je natuurlijk de gemeentevlag zelf nodig. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je de vlag ergens aan kunt bevestigen. Het vaakst koopt men een vlaggenmast voor het voeren van de gemeentevlag, omdat dit natuurlijk zorgt dat de vlag dan het meeste opvalt. Bij het kopen van een vlaggenmast heb je verschillende keuzes, qua materialen en lengte. Zo kan je een houten vlaggenmast kopen, wanneer je op zoek bent naar een traditionele uitstraling. Het nadeel is wel dat je meer onderhoud hebt aan aan de vlaggenmast.

Een onderhoudsarme en voordelige keuze? Koop dan een polyester vlaggenmast. Polyester vlaggenmasten gaan jarenlang mee en blijven lang onderhoudsvrij. De meest duurzame en op lange termijn de meest voordelige keuze is het om een aluminium vlaggenmast te kopen.

Wil je meer lezen over andere vlaggen? Kijk dan verder bij onze artikelen over de Nederlandse vlag, vlaggen voor particulieren of vlaggen voor bedrijven.

Categorie├źn